Tuesday, December 2, 2014

:: Melaka-KL-Melaka...Dekat Jeeeee....

Hai Readers,

Selama aku travel Melaka-Putrajaya ni, ramai orang tanya aku soalan-soalan cepucemas. Dan kebanyakkannya soalan yang sama.

Ada juga yang aku jumpa, nak mengikut jejak langkah aku berulang alik ni. Disebabkan itu post kali ni special untuk menjawab soalan-soalan yang ditanya dan bagi mereka yang berminat nak berulang alik ni.

Selalunya orang yang ulang alik ni bersebab dan sebab yang sangat fofuler adalah keluarga. Even ada yang dah bertahun ulang alik. Kebanyakan mereka ni kerja bagus. Ada aku jumpa time tunggu bas dulu kerja Petronas, kerja Bank. Kerja yang diaorang sayang nak lepaskan. So, for the seek of their family and career, they decide to travel everyday. Ni la antara soalan-soalan yang dikemukakan kepada aku dan aku cuba la sedaya upaya jawab.
 
Tak penat ke ulang alik?
  • Tipu la kalau aku cakap tak penat. Memang penat. Ape kerja yang tak penat. Tambah lagi hari-hari travel jauh. Korang pun boleh bayangkan. Tapi, aku fikirkan kalau aku duduk KL pun sama juga, masa, jem, stress. At least kalau aku ulang alik, balik rumah dapat tengok muka Nabihah, rasa seronok je hati ni walaupun penat. Lagipun aku tidur je all the way Melaka-KL -Melaka
  Tak jauh ke?
  • Of course la jauh. More than 100km hokeh.
 Berapa jam perjalanan?
  •  Aku keluar pukul 4.40am, sampai office pukul 8.00am. Balik pula aku keluar office pukul 5.35pm sampai rumah pukul 9.30pm. Kira la sendiri.
Macam mahal je, brape kos?
  • Kalau naik bas : Aku ambil tiket pukul 5.00am harga RM13.20. Lepas tu sampai TBS aku naik ERL direct putrajaya RM5.30 sehala. So, termasuk return RM10.60. Sampai Putrajaya Sentral aku naik bas nadi putra RM0.50 sehala. Pergi balik RM1.00. Balik pula sama je, naik bas ke Putrajaya Sentral, lepas tu naik ERL  sampai TBS. Aku beli tiket KL-Melaka on the spot je sebab tiket banyak. Harga pula dari RM10.00-RM13.40. Depend on bus. Total kos aku RM34.80-RM38.20 satu hari.
  •  Kalau Drive : Kadang-kadang aku terbangun lewat. So, solution adalah dengan driving direct ke putrajaya. Kosnya agak tinggi nak dibanding dengan naik bas. Tapi jimat dari segi masa dan tenaga. Minyak Melaka-Putrajaya-Melaka satu hari adalah RM40.00. aku bawak kancil je, so memang save la. Tol pula dari Ayer Keroh-Kajang RM14.80. Pergi balik RM29.60. So, total kos kalau aku drive adalah RM69.60.
Ada ke bas?
  • Mesti la ada. Paling awal bas transnasional pukul 5.00am. Kalau naik 5.30am dan seterusnya banyak la bas. Depend. Tengok jugak korang kerja kat mana. Balik ke Melaka pula memang banyak bas. Cuma kalau hari Jumaat tu macam sibuk sikit TBS dan tiket cepat habis. Kena la beli awal kalau tak nak balik pukul 8.30pm. Heee...


Gitu la kekdahnya soalan-soalan yang selalu orang tanya. Dan sepanjang aku ulang alik 2 bulan ni aku jumpa ramai orang yang sama macam aku. Tempat kerja je lain. Aku ni kira newcomers la dalam bidang ni. Yang lain semua aku tengok dah pioneer. Chewahh.. Hihihi..



CikCakula: Be positive even susah macamana pun sebab aku percaya ada yang lagi susah dari aku dan aku sepatutnya bersyukur, bukan mengeluh....Alhamdulillah.........

49 comments:

razleen said...

Salam..Puan, Maaf bertanya..masih berulang alik lagi ke dari Melaka ke Putrajaya?

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

Salam..aah..masih lagi.. =)

MaMa AuNi said...

Assalam.. tumpang tanye, brminat x no carpool.ngan sy? Huhu.. tgh cari geng utk carpool putrajaya - melaka ...

MaMa AuNi said...

Assalam..tumpang tanye,bas direct mlk putrajaya xde eh

Anonymous said...

Assalam..hye,tumpang tanye sket... brminat x nk carpool mlk - putrajaya...sy kire2 kalu naik kete da byk jimat kalau share2..plus jimat ms n tenaga.. if interested pls email me.. auni.balqisy@gmail.com.. tq

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

saya da email puan auni...tunggu jugak puan reply..hihihi...puan msih cri geng carpool lg ke??

MaMa AuNi said...

Sy pon da reply... waiting ur reply.. :)

Zeti Halim said...

saya pun berulang dengan suami. ada x nak join carpool? boleh text saya ye. no phone ada kat blog.. klik link.

asnawi shahar said...

salam, ada lagi ke geng carpool? saya ulang alik melaka ke upm serdang..keluar pagi kul 7 sampai ofis kul 8.15..masuk 8.30..balik, keluar ofis 5.30 sampai melaka dekat kul 7..ada sesape nak join? atau saya boleh join sesape?

asnawi shahar said...

saya pun berulang upm melaka...

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

Saya sekarang carpool dengan mama auni..mama auni di Kompleks E dan saya di Kompleks C. klu ke UPM mcmne ye??

fir said...

Assalam, nak car pool jugak. Saya turun tol sg besi. Ada x? Pls wasaap saya 0133659678. Tq. Saya fyrza

Anonymous said...

Ada geng Melaka Putrajaya Kompleks E ke. Saya baru dapat posting tadi. Kena tukar dari melaka ke Kementerian Kesihatan Malaysia. So 11 Nov 2015 bermulalah episod sakit kepala macam mana nk berulang or sewa kat sana je. Ada carpool ke. Kalau kena gayanya, saya berminat 0193330108

Anonymous said...

askm...sy ingin join carpool masih kosong kew...urgent
boleh hubungi saya 012-3983242

Anonymous said...

Still ulang alik lagi ke?

tt221 said...

saya berulang dari melaka - bank negara setiap hari..ada sesapa yang sama tempat dengan saya?kalau ada saya juga bercadang berkongsi kereta..in sha allah jimat

cake_univers said...

Salam puan. Sudi x puan email saya urk saya bertanya detail.

azadiana@gmail.com


Saya tgh plan utk berulang alik

cake_univers said...

Salam puan. Bus tu direct ke tbs atau ade stop dgn different2 location

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Sis, sya nak tanya. Ketika sis berulang dengan bas dulu, sis akan sampai ke TBS jam brp yea?
Sy pun bakal mengikut jejak langkah sis.

Tq

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

cake_univers ,

Bas tu akan berhenti dlu kt central market..then baru TBS..tp, klu sg besi tu jem gler dia akan direct TBS..sbb rmi yg turun KL..

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

sesiapa nak tany boleh contact sy 0197782551...esp..sape yg nk join carpool melaka-putrajaya...

zhc said...

ada sape2 yg masih ulang alik melaka putrajaya tak untuk carpool? 0199890423

Tieberry said...

Salam Puan

Saya tinggal alor gajah bekerja di putrajaya presint 4 , ada tak nak carpool dengan saya... whatsapp 0179151736 tq..

Anonymous said...

Salam saya merupakan operator bas ekspres baharu di Melaka.

Trip kami paling awal adalah 530am untuk orang bekerja di KL

Bas 2 tingkat
Tingkat bawah untuk ruangan Lounge

RM13.50 SAHAJA

KAUNTER 6A MELAKA SENTRAL
WHATS APP 01128863576
CALL 019 3404105

Mr. Aiman

kerol said...

Hari2 ulang alik sy rase baik menyewa kt kl, sbb penat sama masa, saye pilih masa... Penat x berbaloi... But it's ur choice, hati2 drive ok

Noor Liyana Yaakob said...

salam. sy ulang alik dari bangi ke alor gajah melaka setiap hari....if ada sesiapa yg ddk area kl dan ulg alik ke melaka boleh pm sy.....boleh carpool...0192320671

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

En Kerol : Kalau bukan sebab anak-anak mungkin sy akan menyewa...lgpn alhamdulillah sekarang saya berkongsi kereta dan seminggu 2 kali je saya memandu...perjalanan setiap hari 2 jam..sebelum maghrib da sampai rumah..alhamdulillah..

Tapi nasihat saya siapa yang masih bujang tu, menyewa saja la...

Zulkhairi Zainal said...

Sy zul..masih berulang?sy nak join

Anonymous said...

Salam, saya akan berulang alik dari Melaka ke Putrajaya sepanjang bulan puasa ni mulai 6 Jun 2016. Opis saya kat Perbendaharaan 2. Kalau ada sesiapa berminat nak carpool dari Melaka ke Putrajaya saya boleh call saya 019 3578168 (Asri).

ummi norazila said...

Assalamualaykum.. sy pun sedang mencari kawan utk car pool dr bangi ke melaka..... kalo ade roger2 sy please azila 019-2121716.. tkasih..

ummi norazila said...

hiii ade yg nak car pool dgn sy dr bangi ke melaka??

whatsapp 019-2121716 azila

Syarifah Adam said...

Assalamualaikum..saya mencari kwn utk carpool melaka-putrajaya..klu ada wsap 0132731600

Syarifah Adam said...

Assalamualaikum..saya mencari kwn utk carpool melaka-putrajaya..klu ada wsap 0132731600

Amirizwan Hassan said...

Masih berulang lagi ke sis..

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

Saya masih lagi berulang...

mama imna said...

Boleh wsp sya..sy dr mlka nk ulg alik ke bnk negara jgk..

mama imna said...

Sis cmne nk cntct..sy pun area bnk ngra dr melaka

Anonymous said...

Knp u x sewa je kt area kajang

AnimeLovers Chu said...

Salam, Puan tahu x macam mana nak ke KL Sentral dari alor gajah sbb sya dh lama x naik ni. Please

Unknown said...

Seronom gak bace cerita2 awk sume yg berulang mlk putrajaya...

Anonymous said...

Sy bekerja klcc...dpt ulang alik melaka tbs pon dh ok...sekrg mnyewa...isteri dan anak di melaka.mohon siapa2 boleh bantu...motor boleh simpan di tbs..
Wsapp/msg 0132094577 sahdan

Kelly said...

As Salam, Cik Cakula, trima kasih kerana berkongsi pengalaman berulang alik ke tempat kerja. Sy berulang sejauh 90 km (dah trmasuk pegi dan balik). Faktor keluarga dan tmpat kerja selesa mmbuatkan sy snggup berulang. Sdg mencari kekuatan dgn cari2 di internet, mana tau ada yg senasib. Rupanya ramai lagi ya. Sama2 kita sabar n tabah insyaAllah ada ganjarannya.

Muhamad syahrul fahmie said...

Perghh kentalnya berulang hari2, mawnya 700rat sebulan.. sy pun berulang tp bkn hari2x, nek motor tp xjimat ga..habis lam 700rat jgk, kadang2 tido kt opis ja banyak

roslan ali said...

Salam, siapa tahu bas mana yang ambil dekat tol ayer keroh

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya nazri. Saya pun berulang setiap minggu dari Bangsar-Melaka. Family ddk di Cheng Melaka. Sy pun berminat utk buat / join carpool, whatsapp 018-7736777

raj said...

bro kampung wife saya dekat merlimau kl dari tampin ikut ktm tapi tampin sampai merlimau ikut macam mana bro tolong huraikan

Anonymous said...

Salam. Sy kerja di KLCC duduk di melaka. Biasa ulang alik blk melaka stiap minggu. Ada sesiapa yg buat carpool stiap hari dan masih kosong? klu ada blh wasap sy 0187736777 (azri)

Nora Abdul said...

Salam semua..saya nk tny kalau ada sesiapa ada contact carpool spore to melaka and melaka to spore?

ummi norazila said...

Saya masih lagi ulang alik NILAI - merlimau. Sape2 yg nak carpool to ayerkeroh atau alorgajah boleh roger saya. 0192121716. Mencari team carpool ke selatan 😇