Tuesday, October 16, 2012

Bulan Berbintik-bintik Yang Telah Memberi Parut Dalam Hidupku - Part 2

Huaaarrrgghhh!! Kat luar hujan. Rasa nikmat kalau dapat bantal sambil badan dibaluti selimut dengan mata yang tertutup.

Sambung cerita yang tergantung semalam.

Lepas merdeka tu la kejadian bintik-bintik yang memberi parut dalam hidup aku bermula.

Kan aku cakap yang Chammitto tak bagi aku balik Melaka. Ni semua sebab dia tengok badan & tangan aku ada bintik-bintik merah. Dia risau sebab takut aku kena denggi ke ape. Mak aku pulak suruh aku call akak aku yang Ngah. Aku call dan cerita kat dia semua sekali la. Tp, sebab akak aku pun tak tengok keadaan aku secara fizikal (chewah) maka dia conclude yang bintik-bint,ik merah tu peluh malam. Sekali malam sebelum balik tu Chammito ngan mak aku tengok balik, dorang cakap CACAR AIR...Huuuuuuuuuuu...Menakutkan......

Malam tu balik awal sikit la sebab kitorang plan nak gi klinik. Cham suruh gi Pantai je. Tapi aku tak nak. Sebabnya, aku tak nak tido sesorang kat hospital. Bosan. Takde kawan. (Ceh! sebenarnya taknak jauh-jauh dari Chammitto..heeeeeee..). Sampai Melaka agak lewat malam tu ditambah demam aku yaang agak kuat malam tu Chammitto suruh gi klinik esok.

Camni la reaksi aku mase dapat tau kene Chicken Pox. -ihsan gugel

Esoknya aku gi klinik dan positive aku Chicken Pox. Arrggghhh!Dah la Sabtu & Ahad minggu tu aku ada PTD punya Program Assessment Center (PAC). Aku tak tahu la dapat gi ke tak PAC ni. Dah la tak ready apa-apa lagi. Dari hari Ahad malam tu sampai hari Khamis aku demam-kebah tak berhenti. Panas btul badan aku 5 hari tu.

Korang tau la Chicken Pox macamana kan. Dengan gatalnya, tak yah cakap la. nakgaru kang pecah, pastu merebak. Huaaa...nak sikat rambut pun seksa sebab bende tu ada kat kepala jugak. Mandi pun macam tak mandi je. Cukup wat syarat je mandi tu aku rase. Padahal mak aku cakap dulu masa aku kecik-kecik aku dah pernah kena Chicken Pox ni. Tu yang mula-mula rasa macam bukan Chicken Pox. Sekali kena bila dah besar ni, aku rasa terseksa gila. Untuk pengetahuan umum, muka aku time tu dah macam hapehapentah. Muke berChicken Pox, badan berChicken Pox, kepala berChicken Pox, hidung, mata, telinga sume berChicken Pox. Berkurung kat rumah je la aku sesorang. Lagipun tak larat nak gi kedai.

PAC 2012
Chammitto suruh aku gi jugak PAC tu. Ayah mertua aku pun dah belikan tiket masa tu. Jadi, Jumaat petang tu aku bertolak g Kluang..

Alaaaa...dah nak balik lagi..sok sambung lagi la..panjang sangat la cite aku..

K bai..

CikCakula : Asik ujan je Lembah Klang skunk ni..

Monday, October 15, 2012

Bulan Berbintik-bintik Yang Telah Memberi Parut Dalam Hidupku - Part 1

Hamboii..Panjangnya tajuk..Hehehe...

Dah bersarang rupanya blog ni. Tak ada masa nak menaip. Asik dok baca posting orang je. Hehehe.

Rindu aku? Nikmati gambar ini...
Sebenarnya bukan apa. Ingat lepas raya tu nak update blog. Tapi banyak sangat benda yang jadi.

Lepas seminggu aku cuti raya, aku keje cam biasa. Dapat la seminggu keje. Sekarang ni aku kat Klang sesorang. Chammitto dah pindah Melaka. Hah, Lupe nak cerita kan. Hehehe. Dia dah pindah seminggu sebelum raya. Sekarang dia dah buka kedai baru kat Melaka. Kedai yang dekat Klang dah tutup. Siapa-siapa yang duduk Melaka tu jemput-jemput la datang. Hehehe.

Kat rumah org pun nak sibuk bergambo kan...
Riang Ria Raya versi Ipar-Duai
Riang Ria Raya versi Girang Gembira
Raya tahun ni pun macam tak meriah sangat la sebab family mertua busy dengan kedai baru kat Melaka. Aku raya ke-5 dah dok menyingsing lengan baju cat kedai. Tapi sempat jugak la raya rumah sedara dekat-dekat. Orang lain gi umah terbuka, aku dengan Cham sibuk bukak tin cat mengecat. Huh, penat tak yah cakap la. Habis mengecat, melepak la kitorang. Fengsan!

Kedai Chammitto dengan rasminya dibuka pada 31 Ogos 2012. Huh, skema.

Orang Melaka sila jemput datang.. \(^o^)/
Disebabkan 31hb tu jatuh pada hari Jumaat maka aku balik Melaka hari Khamis malam tu. Esoknye tolong Chammitto kat kedai sampai fengsan. Nasib makan free. Hahaha.

Hari Jumaat tu jugak la aku demam. Panas giler. Mula-mula chammitto offer gi klinik. Dengan Eksyennye aku menolak offer tu (Mood: Berlagak). Aku ingat antibodi aku mampu melawan demam tu. Malalangnya tak. Pastu aku tak tahan aku gi jugak la klinik petang tu. Doktor check suhu dah 39'c. Lepas makan ubat dan tido demam aku kebah. Tapi kul 1 pagi demam aku datang lagi. Makan ubat n tido demam aku kebah balik. Pastu demam balik tengahari sabtu tu. Dah la esoknya ada kenduri kawin kat Segamat. Nasib baik lama lepas tu, lepas makan ubat n rehat demam aku kebah. Ingat da terus baik. tapi Manghrib tu demam balik. Macam biasa la lepas makan ubat n tido demam aku kebah balik. Malam tu Chammitto tutup kedai pukul 1 pagi balik rumah mandi-mandi, bersiap terus balik Muar.

Selamat Pengantin Baru!! Barakallah...
Pagi Ahad tu aku tak ada pula demam. Macam tau-tau je aku nak gi kenduri kahwin. Nasib baik nasi kenduri sedap. Rasa macam nak tambah. Tapi dah full (Mood : Menegur). Jenguk-jenguk pengantin pastu tegur-tegur Atok (Tuan rumah masa aku sewa kat Segamat).Pastu balik Muar. Balik dari kenduri tu aku ingat nak terus balik Meru. Aku dah kirim kawan aku belikan tiket bas. Petang Ahad tu kawan aku datang ruamh bagi tiket sambil berhari raya. Tu je la kawan aku yang datang beraya rumah aku tahun ni. Sodey! Tapi Chammitto tak bagi aku balik Meru sebab petang tu badan aku dah berbintik-bintik merah. Panas badan da nak datang balik. Jadinya aku tak jadi balik Meru petang tu. Malam tu aku balik Melaka.

Alaaa...Dah nak balik pulak..Esok la aku sambung cerita. K bai...

CikCakula : Malas nak keje sejak Chammitto dah takde kat sini...


Friday, August 17, 2012

Update Raya - Part 1

Gambar Hiasan Sahaja - Nami Island 2012
Huaaaarrgghhhh!!ngantuk kemain aku kat opis harini. Bos pun tak nampak batang hidung. Hai bos, raya awal nampak. *jeles*.

Mood raya aku tak berapa in sangat tahun ni. Mood aku lebih banyak ke arah nak bercuti-cuti raya. Lepas raya ni, bermulalah perjalanan hidup aku tanpa Cham disisi. *sedey hokey*. Lepas raya ni, Cham dah start buka kedai kat Melaka, so aku akan keseorangan di rumah Meru. Nasib baik ada Liely. Nisha Nishot dah dapat keje baru dah kat keyell. Jadinya tinggal la aku dengan Liely je kat rumah tu.

Disebabkan mood raya yang tak berapa nak in, malam tadi baru aku terhegeh-hegeh mencari baju kurung. Sebenarnya perkataan malam dah tak layak digunakan disitu sebab ia lebih kepada pagi sebenarnya sebab aku start mencari baju kurung kat Klang tu pukul 2 pagi.

Sebelum tu aku jumpa BFF aku Cik Alia & Tunang dia kat Tasik Shah Alam sebab nak ambil kuih raya. Masa jumpa dia time tu pun da pukul 11 lebih. Borak punya borak Alia pun ajak balik. Masa tu da pukul 12 lebih dah pun. Disebabkan aku dah minum Nescafe 'o' nipis jadi, mata aku membutang besar. Bila dah membutang, mulut pun lancar je mengajak Cham soping kat bazar raya klang.

Jalan punya jalan punya jalan punya jalan, jumpa la yang berkenan dihati sekali dengan pakej saiz M. Bersedia untuk membeli, malangnya dalam beg duit tinggal 40 hengget je. Terpaksalah gi ATM keluarkan duit. Sampai je Maybank (tak jauh dari situ) terus masuk. tengok-tengok ATM tu tulis "Sorry for any inconvenience". Semua machine pula tu. Jadi terpaksa menapak jauh sambil meredah kebanjiran manusia kat situ untuk cari ATM lain. Nasib baik jumpa. Keluarkan duit terus menapak balik ke kedai tadi, terus beli baju raya tu tanpa berpikir lama sangat sebab dah pukul 2 pagi.

Lepas tu jalan lagi, dan tanpa sengaja membeli lagi sepasang baju kurung. Cukup la tu. yang tempah 2 pasang tu pun aku tak ambil lagi. Eh...bukan tadi cakap tak ada mood ke?? (- .-")

Lepas dapat baju kurung terus bergegas balik. Cham cuma beli capal raya je. Ingatkan sebelum balik nak singgah sahur kat mamak. Tengok-tengok kedai tu tutup. Hurrrmmm..terus je balik rumah. Samapai rumah dekat pukul 3. Cham buatkan air koko panas aku pula lipat baju. Siap je koko panas Cham panggil minum sama-sama. Then, siap sahur tido. Tak sampai berapa minit, alarm handphone canggih aku bunyi. tengok-tengok dah pukul 4. Sekejap je la pejam mata 6.30 nak bangun gi keje.......

CikCakula : Tadi sms bos, "hi bos, i just wanna ask whether i can take time-off today? i plan to balik kampung early. If cannot its ok ". sejam selepas tu dia reply "If nothing urgent, no prob". Aku pun terus reply, "Thanks bos!"..(Oh My English!)..Muuuaaahahahaha...kul 2.30 ni aku akan cabut.

Wednesday, August 15, 2012

How to Market Your Own Political Party

Oh My English. Betul ke english aku ni. Hahaha. Tapi di pagi rabu yang hening damai ni aku nak kongsi sikit cara-cara macam mana korang nak "market"kan parti politik korang. Walaupun selalunya pada hari rabu banyak posting-posting blog adalah posting Hari Rabu Tanpa Kata-kata iaitu lebih dikenali dengan Wordless Wednesday tapi hari ni aku sebagai pemegang Ijazah Sarjana Muda Kewangan akan berkongsi dengan korang cara-cara macam mana korang nak marketkan korang punya parti politik. Posting ni sempena aku dah boleh mengundi tahun ni.

Ada banyak cara sebenarnya. Tapi aku akan kongsi cara yang paling popular kat Malaysia buat masa sekarang ni sebab tak lama lagi dah nak Pilihanraya kan. Baiklah rakan pembaca sekalian, kita mulakan :

  1. Melalui Makanan Kegemaran Rakyat Malaysia.
    • Cara ini agak popular sebab dia agak mudah disebarkan. Tapi perlu ingat, anda tidak boleh jual di kedai kerana anda perlu menjaga parti anda supaya tetap berada dalam kelas tersendiri. Selalunya makanan kegemaran rakyat ini akan di bungkus seperti biasa tetapi yang lainnya bendera parti anda akan dijadikan sebagai design pembungkus.Unik bukan cara ini. Cara ini akan mengingatkan rakyat akan makanan kememaran mereka sekali gus bendera parti anda sendiri. Jadi bila tiba pilihanraya mereka akan sentiasa ingat makanan kegemaran mereka justeru itu memangkah anda sebagai pilihan mereka.
    • Contoh Gambar seperti dibawah :  
    • Manis kata di bibir saja...Thanks gugel
  2.  Melalui Pemberian-Pemberian "Ikhlas"
    • Cara ini memang antara yang popular sekali kerana ianya merupakan cara mudah mendekatkan diri dengan rakyat supaya rakyat boleh mengenang jasa. Alah, korang bagi la RM200 ke RM500 sorang. Kalau budak sekolah, korang bagi la RM100. Cukuplah tu selama 5 tahun memerintah. Tu pun korang bagi bila da nak dekat-dekat pilihanraya tau. 
    • Pastu Atlet-atlet yang mengharumkan nama negara yang dah ada bisnes sendiri tambah dengan kereta mewah, kau bagi la RM500,000.00. Fair and square mah..Oh My English!
    • Oh lupa nak ingatkan. Korang semua perlu berkerjasama baik punya (ala2 Dafi) dengan media-media massa di Malaysia ataupun negara mana korang duduk. Senang la nanti gambar korang bagi duit masuk TV, Radio dan Suratkhabar. So, bila orang kampung tengok, dorang akan kenang korang.
    • Cara ini juga dikenali dengan lebih mesra, politik wang. Tidak sesuai dan tidak mesra bagi parti-parti yang kedudukan kewangannya agak membimbangkan. (Tapi, kalau guna duit rakyat takpe).
    • Sorry pakcik mempergunakan gambar pakcik. btw, thanks ye gugel
      Kami anak-anak dan isteri-isteri penoreh getah tak dapat ke DS? Takkan peneroka punya bini je dapat.
      Lagi RM300k i bagi time u bersara dan adiah jam i bg jap lg. Amik gambar ni dulu.
      Boleh guna beli komik kat MPH ni..Heeeeeeeeee
  3. Melalui banner-banner, bunting-bunting, bendera-bendera, TV-TV yang ada kat pengangkutan awam, iklan-iklan telivisyen, Train-train, Bas-bas DLL
      • Cara ini mudah tapi agak mahal. Kalau stesyen TV tu korang punye boleh la kawtim baik punye (Ala2 Dafi) . Yela, satu iklan je dah berapa riban habis kan. lagi-lagi waktu prime time. Tu baru iklan kat TV. 
      • Iklan Big Tree kat tepi-tepi highway pun korang kena la letak. Hah, sekarang dah nak dekat raya kan, korang letak la "Selamat Hari Raya, Pandu dengan cermat supaya anda pulang dengan selamat". Pastu jangan lupa letak nama parti. Baru la pemandu ingat korang. Berjasa korang rupanya sebab dah ingatkan rakyat berhati-hati. 
      • Yang lain-lain sama jugak la. Airbrush la body LRT, Monorail, Putra even KTM yang jalan sampai Thailand tu pun korang Airbrush iklan parti korang. Biar sampai Thailand tau. Kalau nak bekerjasama dengan MAS dan AirAsia boleh jugak. Biar satelit detect iklan parti korang semua nanti masukkan berita parti korang kat CNN dengan BBC.
      • Modal memang mahal giler. Kalau guna duit rakyat takpe. Save kos. Cara ni pun bukan untuk Parti berduit.
      • Contoh korang imagine sendiri la. Bukan susah pun nak cari iklan-iklan macamtu sekarang ni. Aku bg 1 je contoh.
        Ingat letak slogan camtu "Don't Bite The hand That Feeds You"
         
    • Melalui pemuda-pemudi harapan bangsa
      • Hah..yang ni senang jugak, tapi Modal besar. Ketua-ketua parti korang selalunya agak berumur kan. Biasa la pemuda-pemudi selalunya sukar nak ngam ho dengan orang tua diorang sukakan hiburan. Diorang suka Enjoy! (gaya Nora Danish). Jadi korang keluar la modal sikit, buat perhimpunan muda-mudi. Buat konsert sampai pagi. Panggil artis-artis yang fofuler kalau seksi tu value added la kan. tak cukup seksi panggil artis korea (yang mana laki yang mana perempuan pun aku tak dapat beza kadang-kadang). Muda-mudi sekarang suka K-pop.
      • Korang sebagai ahli parti kena datang juga tau. Baru muda-mudi akan faham jiwa muda korang. 
      • Kalau korang buat macam ni la kan memang golongan muda-mudi akan sokong korang sebab dorang respek korang yang faham jiwa remaja diorang.
      • Yang ni memang susah nak diaplikasikan oleh parti-parti yang tiada sumber kewangan dan parti yang tinggi nilai-nilai moralnya. Tapi, kalau duit rakyat takpe.
      • Contoh event macam kat bawah ni.
      • Aku bg contoh ckit je sbb puasa..
        Kalau boleh korang bukan setakat datang je, naik pentas tanya nama skali pastu suruh dorang sebut slogan parti korang...shaaatttuuu marrrayyyshhhiiiaaa!!
    • Melalui ucapan-ucapan
      • Yang ni murah sikit. Tapi jadi mahal kalau korang tak ada otak. Sebab apa, sebab korang kena upah ilmuan-ilmuan untuk buatkan teks ucapan korang yang superb. Bagi yang ada otak, korang tak perlukan teks ucapan pun. 
      • Ucapan-ucapan korang perlulah ada punchline2 yang bagus. Punchline2 seharusnya perlu memuji parti korang dan mengutuk parti lain. Temberang sikit tak pe. Rakyat percaya punya sebab korang dah buat perkara-perkara dari no 1 sampai no 4.
      • Selain itu ucapan harus dipenuhi janji-janji manismu nyanyian aishah yang bunyinya seperti menanam tebu dipinggir bibir. Manis tak ayat ini (gaya Sepah)
      • Untuk teks ucapan tak ada contoh sebab korang boleh dengar sendiri kat berita.
    • Melalui Ugutan
      • Bunyinya agak kasar ye disitu tetapi pendekatannya sangat halus. Yela, korang semua dah bagi rakyat macam-macam. Duit pun dah habis banyak sangat ni. Rakyat pula semua nak free. Korang pun dah berjanji. Janji kena ditepati. Kini masa balas budi. Eh, macam lirik pulak kan. Hamboiii.Bukan main lagi kan.
      • Contoh kata-kata rayuan halus yang lebih kepada ugutan :

        Macam malam ikut siang
        Macam bulan ikut matahari
        1Malaysia terus berjuang
        Janji Kita ditepati

        Kata Kita dikota
        Janji Kita ditepati
        Hidup Rakyat Dibela
        Masa Depan Diberkati
        Janji sudah ditepati
        Kini masa balas budi


        (Chorus)
        Janji siapa? Janji kita
        Janji apa? Janji 1Malaysia
        Janji siapa? Janji kita
        Janji apa? Janji 1Malaysia


        Ini janji kita BR1M 1Malaysia
        Ini janji 1Malaysia
        TR1M 1Malaysia
        Kata kita dikota
        Kini 1Malaysia
        Janji kita ditepati
        Kedai 1Malaysia
      • Kalau berbau kontroversi korang pandai-pandai la jawab dengan yang ini pula :

        Bersatu dengan bimbinganmu,
        kita bersatu dengan misimu,

        Malaysia,
        sayang padamu,
        rakyat didahulu,
        pencapaian diutama,

        Kau bantu kami masa susah,
        kau mengerti nadi rakyat,
        kau bantu kami masa susah,
        kau mengerti nadi rakyat.


        Adalah masanya,
        untuk kita sedar,
        betapa syukurnya yang seadanya.


        Adalah masanya,
        untuk kita sedar,
        betapa syukurnya yang seadanya.

        Lalala.. Lalala

        Kau sayang pada kami
        sayang padamu

        Kau sayang pada kami
        sayang padamu
    Sebenarnya banyak lagi cara-cara marketing yang berkesan. Tapi aku dah loya-loya masa taip benda ni. tak boleh nak teruskan takut nanti batal puasa sebab muntah.

    Kesimpulannya sekarang ni tak kira korang parti apa dan dari negara mana pastikan anda ada duit yang banyak berjuta-juta-juta-juta-juta-juta-juta untuk memberi jaminan yang pasti bahawa anda akan menang pilihanraya. Bila dah menang anda buat donno dan ulang balik tips-tips yang aku bagi ni di akhir penggal sebelum pilihanraya nanti. Tapi ingat, Janji pasti ditepati, tapi nak akhir-akhir penggal nanti. Eh macam lirik lagu lagi..hehehe...

    Ape-ape pun aku ucapkan kat korang yakni parti-parti politik sekalian alam semoga berjaya dengan tips yang aku bagi ni.

    Cik Cakula : Heee...da nak dekat raya..agak-agak bila pilihanraya ye..Eh..lirik lagi ke??heee..

    Monday, July 23, 2012

    Ramadhan Pertama

    Terima Kasih.....
    Alhamdulillah.
    Dah masuk 3 hari puasa bersama suami tercinta
    Pengalaman pertama yang membuat aku menghargai adanya dia di sisi
    Terima kasih kerana menemaniku untuk Ramadhan kali ini
    Semoga akan ada Ramadhan untuk kita lagi

    Cik Cakula : ♥ ♥ ♥ ♥

    Friday, July 20, 2012

    Special Post : Kepada Pendengki di Pagi Jumaat

    Aku punya blog suka hati aku la nak tulis ape. 

    Apa la yang ko sakit hati sangat dengan aku? 

    Aku ada curi duit ko ke? 

    Ke aku kahwin dengan laki ko? 

    Kalau ko lelaki, aku nak tanya, aku ada tolak Cinta ko ke, sebab tu ko sakit hati? 

    Ke sebab aku cantik, ko buruk then ko sakit hati? 

    Aku rasa sebab yang last tu paling sesuai. 

     

    Ape la ko sakit hati sangat kan? 

    Kalau ko rasa ko taknak baca blog aku ko bley tekan Alt+F4. 

    Settle masalah ko. 

     

    Aku punye blog aku punya hal

    Ko nak buat hal ko buat blog sendiri

    Aku tak suke kacau orang kalau orang tak kacau aku

     

    Lain kali kalau nak tinggalkan komen, 

    jangan lupe tinggalkan email ko sekali. 

    Jangan jadi macam orang yang tak de telur, tak de biji 

    Guna Anonymous pulak..


    Kaaannnnn..........

    Yang penting ada aku kisah??

    Spesis orang yang takleh tengok orang lain senang....


    Cik Cakula : Pendengki yang pengecut

    Wednesday, July 18, 2012

    Cadangan Kurang Bijak

    Suatu petang yang sibuk, masuk la satu email ke dalam inbox outlookku. Ku tekan tetikus pada email tersebut. Hatiku ingin sekali membacanya. Satu email yang agak menyentap ruang hatiku. Rasa marah dan geram mula menghantui diriku. Aku cuba mengawal keadaan dengan membaca kandungan email tersebut dalam hati.

    Aku dapat je email tu, terus baca......
    "Tak guna, ni sume mesti keje orang-orang atas yang mementingkan diri. Tak pun kerja si Parrot." , aku menjerit marah dengan kata-kata yang agak berhemah di dalam hati.

    Parrot merupakan secretary tak bermoral yang terlalu suka berjalan keliling pejabat. kadang-kadang aku berpikiran positif. Mungkin juga dia nak training untuk tawaf haji atau umrah. Tapi mana mungkin hendak training tawaf, sebab selalu saja dia menyinggah menjual cerita dan gosip pada teman-teman sepejabatnya.  Tidakkah dia tahu bahawa ketika tawaf sebenar nanti tidak boleh menyinggah dan bergosip?

    Selain dari aktiviti hariannya yang suka berjalan, bercerita dan bergosip beliau juga suka menyinggah ke meja atau bilik yang ada makanan percuma. Tanpa diundang dia akan datang dan makan tanpa segan silu.

    Selain itu dia juga suka menzalimi pekerja kontrak secara mental atau dalam bahasa inggerisnya dikenali sebagai Mental Torture . Memang itu la kegemarannya.

    Adapun ingin menceritakan tentang dirinya adalah tidak cukup dengan 1 post. Mungkin akan ada 64 bahagian sepertimana blog Uncle Seekers yang menceritakan tentang Sultan Johor. Oleh kerana hal yang demikian, tidaklah mahu menceritakan perihal Si Parrot Secretary tak bermoral itu. Biarlah dia dengan dunianya.

    Sambung semula tentang kisah email yang diterima, perasaan yang amat marah itu merebak sampai ke kepala. Walaupun aku membaca dalam hati, akan tetapi telinga aku yang panas. disebabkan oleh sesetengah pihak yang agak berkuasa mahukan perkara tersebut terpaksalah aku ditindas. Siapa lagi yang layak ditindas di pejabat ini melainkan aku.

    AKU KENE PINDAH MEJA LAIN YANG TAK SAMPAI 2METER DARI TEMPAT ASAL AKU!!


    Kadang-kadang aku tak faham perlu ke aku pindah ke meja lain yang tak sampi 2 meter dari tempat duduk aku yang sekarang ni?

     Pastikah mereka dengan pindahnya aku ke tempat yang jaraknya tak sampai 2 meter dari tempat asal aku tu, productivity, efficiency atau effectiveness aku akan meningkat ke?

    Dan dapatkah mereka pastikan dengan dekatnya mereka dengan staf-staf mereka, profitibility syarikat akan meningkat?

    Lain la kalau dia nak tukar tempat then bagi meja luas sikit ke. barulah staff performance akan meningkat. Kalau pindah tempat jauh sikit tak pe la. Ni setakat 2 meter tak sampai nak suruh aku pindah.

    Cik Cakula : Aku malas nak pindah!!

    Monday, July 16, 2012

    Mimpi Aku

    Dalam banyak-banyak mimpi yang aku mimpi, ada 1 mimpi yang aku ingat sampai umur aku sekarang ni dah masuk 24 tahun. Aku mimpi masa aku umur 5 ke 6 tahun camtu la.

    Memang mimpi tu macam real je tau. Tapi bukan mimpi basah k. (nada serius)

    Sambung balik cite pasal mimpi aku. Mimpi aku ni memang menakutkan la bagi kanak-kanak yang sebaya aku masa tu. Mimpi aku ni, kejadiannya berlaku kat rumah arwah atok aku. Belah mak aku. Rumah atok aku ni ada 2 bilik je. Tapi rumah arwah atok aku ni luas tau. Ada 3 hall 1 anjung. Rumah tu rumah papan la. 1 bilik dekat dengan dapur dan lagi 1 bilik dekat bahagian depan. Tapi sebelah-sebelah la bilik tu.
    Camni la aku tidur malam tu.....
    Malam tu aku tido macam budak-budak biasa yang lain. Dan dengan tetiba je, (jeng..jeng..jeng...) ada org jahat kejar aku. Rupa orang jahat tu familiar gila kot. Aku memang selalu tengok dia. memang budak-budak takut tengok dia ni. Kalau jumpe mesti akan lari. Sama la macam aku. Aku takut sangat-sangat dengan perempuan jahat ni. Sampai aku tak boleh nak berfikir secara waras. Dan yang menambahkan ketakutan aku tu adalah perempuan tu hijack rumah atok aku. Abis makcik-pakcik aku sekali dengan sepupu-sepupu aku kene tangkap dengan dia.

    Dan ayat perempuan jahat tu yang paling aku ingat sampai sekarang adalah,

    "Cari semua orang dan bunuh mereka".

    Takut gila aku bila dengar perempuan ni cakap macam tu dengan orang-orang suruhan dia.

    Rupa dia macam ni la orang suruhan perempuan tu.
    Masa tu cuma tinggal aku dengan seorang lagi budak (aku tak ingat siapa budak ni. Aku rasa macam adik aku. ntah lupe.) je yang tak kena tangkap lg dengan perempuan ni. Perempuan jahat tu tengah tangkap orang kat bilik atok aku yang dapur tu. Aku cuma dengar dia gelak besar je. Gelak jahat. Aku time tu ape lagi, cari tempat menyorok.

    Lari punya lari (ntah kenapa tiba-tiba rumah atok aku jadi luas giler...hahaha..) aku dengan budak yang dengan aku ni pun decide la nak menyorok kat bilik lagi satu. aku sorok kat bawah katil dan budak lagi seorang ni menyorok kat dalam almari kat bilik tu.


    Ni la rupe perempuan jahat tu..korang mesti tak suke tengok dia kan........
    Tengah aku menyorok ni tiba-tiba dia masuk bilik aku dengan bawak tongkat dia tu. Masa tu jantung aku memang berdegup kencang. dup dap dup dap tak berhenti.

    Takut sangat time tu, lagi la dia suruh tengok dalam almari. Dalam bilik tu ada 2 almari. Nasib baik si jahat tu check 1 je almari dan almari tu bukan almari yang budak tu menyorok. Dia fed-up sebab tak jumpa sesiapa dalam bilik tu, then dia keluar la dari bilik tu.

    Dia ni pun masuk gak dlam mimpi aku...aku cme tak ingt bila scene dia...
    Tetiba sebelum keluar, dia nampak lagi 1 almari...jeng..jeng..jeng...

    Time ni aku memang takut giler la. Sebab mula-mula aku ingat dah selamat. Siap plan nak call Power Rangers lagi time tu.

    Masa tu aku tawakkal je la apa yang akan terjadi. Bila dia buka je almari tu, dia terus nampak budak yang dengan aku tu. dia terus ketawa kuat-kuat. Aku ingat lagi dia cakap,

    "Mana lagi seorang?? Aku tahu ada lagi seorang dalam rumah ni." .

    Takut kemain aku bila dengar dia cakap macam tu. Dia ugut budak tu suruh bagitahu kat mana aku. Aku tak ingat la budak tu yang bagitahu ke atau dia sendiri nampak aku menyorok kat bawah katil tu. Tak kisah la ynag penting aku dah kantoi kt bawah katil tu.

    Tak semena-mena time tu la penyelamat aku datang. Yeah..go.. go... Power Rangers.
    Dorang tengah bincang macamana nak selamatkan aku.. thanks power rangers...
    Nasib baik la dorang ni ada tau. Kalau tak mesti aku da kene tangkap dengan perempuan jahat tu.

    Kalau tak mesti aku dapat tengok diorang lawan...

    Dan tiba-tiba...time tu jugak la aku terjaga...menyesal terjaga awal sebab aku tak dapat tengok Power Rangers tu lawan. tapi tak pe sebab aku tahu Power Rangers mesti dapat kalahkan perempuan jahat tu.

    -THE END-


    Fakta tentang mimpi aku
    1. Aku tak tahu kenapa Rita perempuan jahat tu boleh cakap melayu
    2. Power Rangers dalam mimpi aku ni memang original sebab dia cakap omputih.
    3. Aku sedaya upaya untuk bercakap omputih dengan power rangers tu tapi aku gagal. Aku hanya mampu cakap thank you je time tu. yela budak-budak kan. Mana tau cakap omputih sangat.

    Cik Cakula : Baru-baru ni aku mimpi pocong plak. Takuuutttt...

    Thursday, June 28, 2012

    Susahnya...


    Bagaimanakan ku mula
    Dan apakah kata-kata
    Yang indah untuk diabadikan
    Tiap wajah berkisah
    Tiap madah bererti
    Manakah ilhamku

    Cahaya di matamu
    Senyum di bibirmu
    mengukir seribu tanda pertanyaan
    Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
    Di saat begini aku merindukah

    Berhelai-helai surat
    Terbiar di depanku
    Tak dapat aku utuskan
    Ku ramas semua
    Dan ku buangkan
    Jauh dari pandangan

    Lalu aku kesal
    Ku kumpul semula
    Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
    Jika engkau tahu di dalam hatiku
    Mungkinkah kau sahut jeritan batinku

    Dengarkanlah panggilanku
    Dengarkanlah lagu untukmu
    Angin lalu kau sampaikan
    Rasa rindu yang membara
    Kepadanya

    Warna-warna cintaku
    Kian pudar bersama
    Malam yang gelap gelita
    Entahkan kau rasakan
    Apa yang aku rasa
    Atau kau tak endah

    Tapi ku percaya
    Semua telah tertulis
    Dan niat suciku takkan disiakan
    Dan di suatu masa
    Di hari yang indah
    Ku hulur tanganku
    Lalu kau terima

    Suatu Masa - M.Nasir

    Cik Cakula : Susahnya nk nyanyi lagu ni...

    Thursday, June 21, 2012

    Aku Ingin Menulis

    Nami Island - 5 April 2012


    Aku ingin menulis
    Tetapi aku takut tulisan ini menjadi seperti kata-kata yang tajam seperti pedang
    Yang aku pasti boleh menusuk ke hati manusia yang lemah
    Aku pasti ianya boleh membunuh perasaan manusia
    Boleh juga mengubah cinta, kasih, sayang malah sebuah persahabatan menjadi sebaliknya

    Aku ingin menulis
    Tentang apa yang aku rasa selama ini
    Tentang ape yang aku pendam selama ini
    Tentang apa yang aku lalui semasa kehidupan duniawi yang singkat ini

    Aku ingin menulis
    Kerana ingin mengadu nasib
    Pada kekunci yang tidak bernyawa

    Tapi
    Aku tahu akan ada yang bernyawa membaca tulisan ku
    Aku tahu akan ada makhluk ciptaan-Nya yang senatiasa mencari kesalahanku
    Aku tahu akan ada manusia yang sentiasa tidak ingin melihat manusia lain senang
    Dan aku juga tahu akan ada yang terusik hatinya

    Aku ingin sekali menulis
    Mungkin bukan tulisan mengadu domba
    Mungkin bukan tulisan memuji manusia
    Mungkin bukan tulisan mengeji manusia
    Yang pastinya
    Tentang kehidupanku

    Maaf taulan jika tersinggung
    Kerana ianya hanya tulisanku

    Cik Cakula, 21 Jun 2012, 5.22 p.m

    Tuesday, June 19, 2012

    Malam Pertama - Setelah 7 Langkah

      
    Credit Gambar http://halaqah.net

    Merenungkan indahnya malam pertama, 
    Tapi ini bukan malam yang penuh kenikmatan duniawi semata 
    Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam dan Hawa 
    Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Mauuut...... 
    Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara 
     
    Hari itu, mempelai dimanjakan 
    Mandipun…harus dimandikan dengan seluruh badan kita terdedah
    Tanpa ada sehelai benang pun menutupinya, Tanpa ada sedikit pun rasa malu… 
    Seluruh badan digosok dan dibersihkan 
    Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan 
    Bahkan lubang – lubang itupun ditutupi kapas putih… 
    Itulah susuk kita… 
    Itulah jasad kita waktu itu 
     
    Setelah dimandikan…, 
    Kita akan dipakaikan gaun yang cantik berwarna putih 
    Kain itu, 
    jarang orang memakainya 
    Karana jenama itu sangat terkenal bernama Kafan 
    Wangian ditaburkan ke baju kita… 
    Bahagian kepala, badan, dan kaki diikatkan 
    Tataplah, tataplah, itulah wajah kita 
    Keranda pelaminan langsung disiapkan 
    Pengantin bersanding sendirian… 
     
    Mempelai di arak keliling kampung bertandukan tetangga 
    Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul kita 
    Diiringi langkah gontai seluruh keluarga Serta rasa haru para handai taulan 
    Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah kudus 
    Akad nikahnya bacaan talkin Berwalikan liang lahat 
    Saksi-saksinya nisan-nisan yang tlah tiba terlebih dahulu 
    Siraman air mawar pengantar akhir kerinduan 
    dan akhirnya… 
     
    Tiba masa pengantin menunggu dan ditinggal sendirian… 
    Tuk mempertanggungjawabkan seluruh langkah kehidupan kita di dunia 
    Di kamar bertilamkan tanah 
     
    Dan ketika 7 langkah telah pergi… 
    Kitapun kan ditanyai oleh sang Malaikat… 
    Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur ataukah kita kan memperoleh Seksa Kubur 
    Kita tak tahu…dan tak ada seorang pun yang tahu 
    Tapi anehnya kita tak pernah galau ketakutan 
    Padahal nikmat ataukah siksa yang kan kita terima? Kita segan sekali menitiskan air mata… 
    Seolah ianya barang berharga yang sangat mahal…
     Dan Dia Kekasih itu, akan menetapkan bagi kita, 
    nikmat atau siksa! 
    Tentunya kita berharap menjadi ahli syurga… 
     
    Tapi...
    Sudah pantaskah sikap kita selama ini? 
    Untuk disebut sebagai ahli syurga ??
     
    Cik Cakula : Entry CnP..aku tau puisi ni dah lama..tapi bila aku baca, aku rasa insaf dan aku boleh menangis kalau baca malam-malam..Aku harap semua orang dapat feel yang sama macam aku. =')

    Monday, June 18, 2012

    Gambar Kahwin I \( ♥ o ♥ )/

    Dah lama rasanya tangan ni tak menulis. Pemalas kan? Hehehe.. Sebenarnya lama dah nak update gambar-gambar kahwin. Tp, mse dpt gambar tu hujung bulan 3, tengah sibuk-sibuk untuk majlis sambut menantu kat klang. Hurmm..tak menyempat la tangan ni nak menaip panjang-panjang.

    Alhamdulillah, majlis 1hb April tu berjalan dengan lancar walaupun ada mulut-mulut sumbang yang mengata itu ini. Nak buat macamana kan, mulut tempayan tu bley la kita tutup. Tapi kalau dah namanya mulut manusia ni memang , macam tu la. Tak boleh nak tutup. Ada je benda nak cakap.

    Lepas je selesai majlis kitorang terus terbongkang. Penat gile. Esoknya, kemas-kemas barang sebab lusa tengahari tu nak bertolak ke Korea. Pasal Honeymoon korea pulak aku cite next entry k. hehehe.
    Gambar majlis bertandang tak siap lagi. Cuma ada majlis belah perempuan je. So enjoy k. tatap la gambar aku sepuas-puasnya. (Sila click gambar untuk resolusi gergasi k. Kot la tak puas tengok muka aku kecik-kecik kannnn..)


    Cun kan..heeee..

    Aku buat sendiri..tolong cakap cantik....terima kasih..

    Dari Cham..zahid AF sungguh.. kannn..=D

    Macih abah bagi teh kawin...gegege...

    saya kompem nak menikah
    saya setuju nak menikah..

    =)

    Keluarga Sakinah..=D

    MMuuuahhhh!!lebiu la... 

    I called this 'my family'..

    New Family..

    Aspuri's Family : Macih korang..Pepagi lagi dah terjongok depan rumah..=D

    Meh Rewang!!

    Dia Datang....Dengan senyum simpulnya...Dia datang...

    Tol Pertama : Tol Lelaki Sahaja

    Tol Kedua : Tol Muka Pintu

    Tol Ketiga : Tol Demand

    I malu okeh...

    Salam menyalam..

    My new big family..

    Sayang Mummy & Daddy ketat2...*gaya gediks..


    MAS's family

    UiTM Kedah's Family

    Hah..Ni la bridesmaid aku..

    Ecece..ada gaya Sultan Melaka dulu kala tak..alaaa..yang kt buku sejarah tu..heeee...

    I lioookkee songket!!
    Perempuan melayu sangat-sangat aku rase time ni..hehehe..

    Aku feeling2 prince & princess sangat-sangat time ni..

    Feeling princess volume 2...

    Limited public view picture..hahaha...

    oke..cukup la tu..kalau nak tengok lagi boleh PM aku. Nanti aku bagi almat rumah. Boleh la tengok album kahwin aku puas-puas tanpa halangan. Heeeee... \ (^o^)/


    Cik Cakula : Hurmm...Dah dua bulan lebih dah. Gambar kahwin belah lelaki tak siap lagi. Janji macam nak ling. Haih. Geram pulak aku rasa. Ni la jenis orang Melayu yang menyebabkan rosaknya nama Melayu lain.